Flexi-jobbers: sectorale uitbreiding in opmars sinds begin 2023
Wie een flexi-jobber te werk stelt, betaalt enkel een werkgeversbijdrage van 25% (fiscaal aftrekbare beroepskost).
-
Fiscus kan aftrek van oude verliezen weigeren, ook zonder eerdere opmerkingen
Ook als de fiscus bij de aangifte en boekhouding van een bepaald jaar geen opmerking heeft gemaakt, kan hij later toch beslissen om de aftrek van een overgedragen verlies te weigeren. Het is dus niet omdat het verlies in het verleden niet werd betwist, dat u automatisch zeker bent van aftrek.
-
Cashbetalingen in uw zaak? Zo voorkomt u problemen met de fiscus
Uitgaven cash betalen mag als ondernemer, maar u moet wel aan enkele belangrijke regels voldoen. Zonder het juiste bewijs en een correct kasboek riskeert u dat de fiscus uw kosten niet aanvaardt.
-
Btw en doorfacturatie van restaurantkosten: de drie scenario’s uitgelegd
U maakt restaurantkosten die u wil doorfactureren aan een opdrachtgever. Hoe moet u dat doen en tegen welk tarief? Kunt u of kan uw klant de btw recupereren? Er zijn verschillende scenario’s mogelijk. Het btw-tarief op maaltijden in een restaurant is 12%, op dranken is het 21%. De btw is in principe niet recupereerbaar voor wie niet zelf restaurantdiensten levert. Er zijn drie scenario’s inzake doorfacturatie mogelijk, die we hieronder apart beschrijven

Wie een flexi-jobber te werk stelt, betaalt enkel een werkgeversbijdrage van 25% (fiscaal aftrekbare beroepskost). De flexi-jobber betaalt zelf privé noch sociale bijdragen, noch belastingen op het loon/vergoedingen die hij/zij ontvangt.
Niet elke werkgever kan zomaar een flexi-jobber te werk stellen. Enkel werkgevers in bepaalde sectoren kunnen flexi-jobbers inschakelen. Aanvankelijk kon enkel de horecasector daarop een beroep doen. Na een eerste uitbreiding in 2018 naar o.m. kappers en schoonheidszorgen, en de handel in voedingswaren, vond op 1 januari 2023 een tweede uitbreiding plaats naar o.m. de sport- en zorgsector. Sinds 23 april 2023 kan een flexi-jobber ook tewerkgesteld worden bij chocolatiers.