Fiscale antimisbruikbepaling en de bewijslast van de fiscus
Beroepsrechter spreekt zich uit over fiscale antimisbruikbepaling In 2012 werd de fiscale antimisbruikbepaling (art. 344, § 1 WIB 1992) herschreven om het toepassingsgebied ervan te verruimen.
-
Jaarrekening 2024 van een BV of NV neerleggen voor 1 augustus 2025
Elke BV of NV moet haar jaarrekening tijdig indienen bij de Nationale Bank van België om een boete te vermijden.
-
Belasting op inverkeerstelling in Wallonië wijzigt vanaf 1 juli 2025
In Wallonië wijzigt de belasting op inverkeerstelling (BIV). De jaarlijkse verkeersbelasting blijft daarentegen onveranderd, deze wordt wel in de drie gewesten geïndexeerd op 1 juli 2025.
-
Kilometervergoeding licht geïndexeerd sinds 01.07.2025
Als een bestuurder of werknemer beroepsmatige verplaatsingen maakt met zijn eigen auto, motorfiets of bromfiets, dan kan hij daarvoor forfaitaire onkostenvergoeding van resp. zijn vennootschap of zijn werkgever krijgen.

In 2012 werd de fiscale antimisbruikbepaling (art. 344, § 1 WIB 1992) herschreven om het toepassingsgebied ervan te verruimen. Van fiscaal misbruik is er sprake als de belastingplichtige een handeling stelt die in wezen gericht is op het verkrijgen van een belastingvoordeel maar waarbij in de gegeven situatie het toekennen van dat voordeel in strijd zou zijn met de doelstelling van de betrokken wetsbepaling. De fiscus mag dan belasten alsof het misbruik niet plaats gevonden heeft. Echter, wilt de fiscus zich op deze bepaling beroepen dan moet hij het nodige bewijs leveren. Dat heeft een beroepsrechter te Gent op 1 oktober 2019 nog beslist.
Vaak blijken de doelstellingen van een wet niet of toch niet duidelijk uit de wettekst of de parlementaire voorbereiding en dan kan de fiscus het vereiste bewijs dus niet leveren. Slaagt de fiscus niet in zijn bewijs, dan is er geen fiscaal misbruik, en hoeft de belastingplichtige zelf niets meer aan te tonen. Slaagt de fiscus toch in zijn bewijs, dan is er ook geen fiscaal misbruik als er dan ten minste één valabel niet-fiscaal motief kan gegeven waarom voor een bepaalde juridische weg gekozen werd.