Meerwaarde op cryptomunten belast?
In principe moet u privé geen belastingen betalen op meerwaarden die voortkomen uit de verkoop van cryptogelden voor zover ze dan deel uitmaken het normale beheer van een privévermogen.
-
De forfaitaire waardering van een privé belastbaar voordeel
Gebruikt u privé gratis goederen van uw vennootschap, dan wordt u belast op een voordeel alle aard (VAA). De waarde van dat VAA wordt meestal forfaitair vastgesteld. Hoe wordt dat eigenlijk bepaald?
-
Buitenlandse rekening(en): aanmelden bij het zgn. CAP
Heeft u een of meerdere rekeningen in het buitenland, dan moet u dat melden bij het zgn. CAP.
-
Btw-boete wegens vage factuuromschrijving mag niet overdreven zijn
Een factuur moet een aantal verplichte vermeldingen bevatten zoals de naam, het adres en het btw-nummer van de leverancier en van de klant, de eenheidsprijs, de maatstaf van heffing, het btw-tarief, een omschrijving van de geleverde goederen en/of verrichte diensten.

Is er echter sprake van ‘speculatie’, dan zijn het zgn. diverse inkomsten belast tegen 33%. De fiscus gaat dan onder andere na of de cryptomunten met eigen middelen aangeschaft werden (of met leningen), de duur van het bezit en het percentage van het (roerend) vermogen dat in cryptomunten belegd werd. Ook de frequentie van de aan- en verkooptransacties is een factor.
Om in de praktijk tot de kwalificatie van een beroepsactiviteit te komen en dus onder de progressieve tarieven in de personenbelasting van 25% tot 50% te vallen, is vereist dat de verhandeling van cryptomunten zodanig professioneel georganiseerd is, dat men van een beroepsactiviteit kan spreken.