Wettelijke interestvoet bij betalingsachterstand gedaald in 2025
De interesten die u sinds 01.01.2025 kunt aanrekenen als een klant uw facturen niet betaalt, werden op 03.02.2025 gepubliceerd in het Staatsblad.
-
De forfaitaire waardering van een privé belastbaar voordeel
Gebruikt u privé gratis goederen van uw vennootschap, dan wordt u belast op een voordeel alle aard (VAA). De waarde van dat VAA wordt meestal forfaitair vastgesteld. Hoe wordt dat eigenlijk bepaald?
-
Buitenlandse rekening(en): aanmelden bij het zgn. CAP
Heeft u een of meerdere rekeningen in het buitenland, dan moet u dat melden bij het zgn. CAP.
-
Btw-boete wegens vage factuuromschrijving mag niet overdreven zijn
Een factuur moet een aantal verplichte vermeldingen bevatten zoals de naam, het adres en het btw-nummer van de leverancier en van de klant, de eenheidsprijs, de maatstaf van heffing, het btw-tarief, een omschrijving van de geleverde goederen en/of verrichte diensten.

De interestvoet daarvoor bepaalt u in principe zelf in uw overeenkomsten of algemene voorwaarden. Doet u dat niet, dan geldt de wettelijke interestvoet. Het tarief daarvan verschilt naargelang de klant een particulier of een onderneming is.
De wettelijke interestvoet voor transacties met particuliere klanten/consumenten bedraagt voor 2025 4,5% (in 2024 nog 5,75%). Voor zakelijke transacties is het tarief 11,5% voor de eerste helft van 2025 (12,5% voor heel 2024).
Aan uw particuliere klanten mag u ook maximaal de rentevoet voor zakelijke klanten aanrekenen (11,5%) voor zover dat dus uitdrukkelijk in uw algemene voorwaarden staat opgenomen.