Registratie onderhandse akten: voor ondernemingen sinds 10.03.2025 enkel nog elektronisch
De registratie van notariële akten, zoals bij de verkoop van een onroerend goed, gebeurt door de notaris. Voor de registratie van zgn. onderhandse akten, zoals huurovereenkomsten, moet u/uw dossierbeheerder zelf zorgen.
-
De forfaitaire waardering van een privé belastbaar voordeel
Gebruikt u privé gratis goederen van uw vennootschap, dan wordt u belast op een voordeel alle aard (VAA). De waarde van dat VAA wordt meestal forfaitair vastgesteld. Hoe wordt dat eigenlijk bepaald?
-
Buitenlandse rekening(en): aanmelden bij het zgn. CAP
Heeft u een of meerdere rekeningen in het buitenland, dan moet u dat melden bij het zgn. CAP.
-
Btw-boete wegens vage factuuromschrijving mag niet overdreven zijn
Een factuur moet een aantal verplichte vermeldingen bevatten zoals de naam, het adres en het btw-nummer van de leverancier en van de klant, de eenheidsprijs, de maatstaf van heffing, het btw-tarief, een omschrijving van de geleverde goederen en/of verrichte diensten.

De registratie kan op papier of elektronisch. In het eerste geval gebruikt u modelformulieren die u via de post naar de bevoegde dienst opstuurt. Elektronische registratie gebeurt via platformen van de FOD Financiën: MyRent of MyRentPro voor de registratie van huurcontracten, MyMinfin voor de registratie van andere onderhandse akten.
Sinds 10.03.2025 is de registratie op papier alleen nog mogelijk voor natuurlijke personen zonder ondernemingsnummer (KB 31.01.2025, BS 28.02.2025). Wilt u voor uw vennootschap of uw eenmanszaak een onderhandse akte laten registreren, dan moet u dat dus elektronisch doen, tenzij bij overmacht of technisch gebrekkig functioneren van het platform. Uiteraard kan uw dossierbeheerder u daarbij assisteren.