Lenen aan uw vennootschap in 2025: daling maximale interestvoet naar 7,08%
Zit uw vennootschap krap bij kast, dan kunt u overwegen om uw vennootschap wat geld te lenen.
-
De forfaitaire waardering van een privé belastbaar voordeel
Gebruikt u privé gratis goederen van uw vennootschap, dan wordt u belast op een voordeel alle aard (VAA). De waarde van dat VAA wordt meestal forfaitair vastgesteld. Hoe wordt dat eigenlijk bepaald?
-
Buitenlandse rekening(en): aanmelden bij het zgn. CAP
Heeft u een of meerdere rekeningen in het buitenland, dan moet u dat melden bij het zgn. CAP.
-
Btw-boete wegens vage factuuromschrijving mag niet overdreven zijn
Een factuur moet een aantal verplichte vermeldingen bevatten zoals de naam, het adres en het btw-nummer van de leverancier en van de klant, de eenheidsprijs, de maatstaf van heffing, het btw-tarief, een omschrijving van de geleverde goederen en/of verrichte diensten.

De interesten die uw vennootschap aan u privé betaalt, zijn in principe aftrekbare beroepskosten voor uw vennootschap. U moet daarbij dan o.m. wel een marktconforme interest hanteren. Het deel van de interesten dat niet marktconform is, wordt door de fiscus immers als een niet-aftrekbaar dividend beschouwd. Op de interesten die uw vennootschap aan u betaalt, moet zij 30% roerende voorheffing inhouden.
Om de marktconforme interest te bepalen, moet u sinds 2020 rekening houden met de door de NBB bekendgemaakte MFI-rentevoet voor leningen tot € 1.000.000 met variabel tarief en initiële rentebepaling tot één jaar aan niet-financiële instellingen (http://stat.nbb.be/Index.aspx?DataSetCode=MIRCCO&lang=nl , tweede lijn). U neemt dan het tarief van november van het voorgaande jaar, verhoogd met 2,5%. Voor 2025 bedraagt de marktconforme interest dus 7,08% (2,5% + 4,58%), voor 2024 was dat 8,02%. Kent u zich interesten toe die groter zijn dan die marktrente, dan wordt het overdreven deel geherkwalificeerd in niet-aftrekbare dividenden